donderdag 10 mei 2018

De Caltha palustris – mooie gele bloemen

Tuinplanten of bomen blog

De Caltha palustris is ook wel beter bekend door zijn nederlandse naam de Dotterbloem. De gewone dotterbloem (Caltha palustris subsp. palustris) is een plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Deze bloem ontleend zijn naam aan het Duitse 'Dotter' en het etymologisch verwante Middelnederlandse 'doder' (dodre) wat ‘dooier’ betekent, daarmee verwijzend naar zijn gele kleur van zijn bloemen Caltha palustris inzoom De caltha palustris alba onderscheidt zich van de meer zeldzaam variant de spindotterbloem (Caltha palustris subsp. araneosa) door een meer holle en niet verdikte knopen die vast zitten aan de bloemstengels. Tevens ontbreekt een knik in stamDe plant behoudt zijn bladeren. De bladeren zijn rond tot bijna niervormig. De plant wordt 45-60 cm hoog na enkele jaren. De favoriete plaats van deze bloem is langs randen van sloten, een vijver, een beekje of in een vochtig weiland. Maar ook andere gebieden met veel water of zompige plaatsen. Op deze plaatsen komt de bloem zowel in de volle zon als in de halfschaduw voor. Een beetje zon is dus wel nodig voor deze plant. De bloeiperiode loopt van medio maart tot en met april en soms ook nog van augustus tot september. De bloemen van de caltha palustris worden ongeveer een centimeter of 4 groot. En de bloem telt 5 tot 8 gele kelkvormige bladeren. De onderste bladeren zijn lang gesteeld. De bloemstengels zijn hol en glad. De Caltha palustris

Meer achtergrond info

De bloem van de Caltha palustris blijf een dag of 8 bloeien maar ook daarna vormt de plant nog zaad. De bladeren van deze plant zijn donkergroen, glanzend en niervormig en kunnen drijven over het water. De bestuiving vindt plaats door insectect zoals beien. Deze plant werd vroeger gebruikt voor geneeskundige doeleinden maar enige voorzichheid is wel geboden want de bladeren kunnen giftig zijn.

Wist u dat?

  1. De plant bevat onder meer choline, flavonoïde, protoanemonine en saponine. De mooie bloemknoppen van deze plant vooral in Duitsland worde gebruikt in azijn wel ter vervanging van kappertjes.
  2. De bloemen houden zich prima in de vaas. Soms wel enkele weken mits goed verzorgd.
  3. Wanneer de plant als sierplant in de tuin gebruikt wordt, kan al binnenshuis gezaaid worden.
  4. Deze plant is winterhard
  5. Kan als solitair maar is mooier in groep.
  6. Zeker niet onbelangrijk is dat deze mooie plant ook nog eens kan geplaatst worden in moerasfilters. De wortels zuiveren het water en staan ook mooi tussen andere grassoorten.

Verzorging van de caltha palustris

Er is weinig onderhoud voor deze plant nodig. Liefst in de herfst de planten schoon maken en eventueel dood blad verwijderen van de plant. Dan komt hij volgend jaar weer mooi uit. Kopen van deze bloem doet u bij tuinplantenwinkel.nl   De Caltha palustris  De Caltha palustris bij water vijver   Een leuk filmpje over deze bloem [embed]https://youtu.be/xDI6b_bLGv4[/embed]  

The following blog post De Caltha palustris – mooie gele bloemen was first published to tuinplantenzo.nl

Have fun met dit blog bericht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten