woensdag 7 januari 2015

Vlamboom

De vlamboom wordt ook wel Parrotia persica genoemd. Dit is de Latijnse benaming voor de boom. Het is een boom die vrijwel weinig geplant wordt in ons land, maar men kent wel enkele bekende vlambomen, zoals de vlamboom in Amsterdam die daar al 150 jaar staat. De bomen kunnen in Iran en Kaukasus ongeveer 25 meter hoog worden. Dit zijn ook tegelijkertijd de landen waar de soort vandaan komt. De bloemknop van de boom is ampulvormig en bevat water. De open bloemen houden regen tegen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor vele soorten vogels. Hun nectar is populair bij veel kolibries.

Van Vlamboom Tot Eindproduct


De vlamboom is niet alleen een boom, maar men kan het gebruiken als voedsel, hout, gif en medicijn. De zaden zijn eetbaar en worden in vele delen van Afrika gebruikt. Het hout van de boom wordt gebruikt voor het snijden en het maken van drums. De vogels hebben hier ook profijt van, want het hout van de boom gebruiken zij weer als nest. Daarnaast wordt de vaste centrale gedeelte van de vrucht gebruikt om dieren te doden. Tot slot kunnen bepaalde onderdelen van de boom gebruikt worden als medicijn. Met name de zaden, bloemen en wortels worden gebruikt als medicijn. Daarnaast bevat de schors  laxerende en antiseptische eigenschappen. Men kookt de schors in water voor het baden van pasgeboren baby’s.

Belangrijkste Kenmerken van de Vlamboom


De vlamboom is een karaktervolle boom. Dit heeft hij te danken aan zijn karaktervolle groei. De zeer vroege bloei op het kale hout maakt de vlamboom zo bijzonder. Het wordt als een klimaatbestendige boom gezien, doordat de boom droogte en zomerhitte verdraagt. De spectaculaire herfstverkleuringen in violet, rood en geel maakt de boom zeer aantrekkelijk. Het hout van de boom is zeer hard en wordt op verschillende manieren gebruikt. Men ziet de vlamboom als een toekomstboom. Volgens verwachtingen worden er in de toekomst meer vlambomen geplant. Of dit werkelijk gaat gebeuren zal in de komende jaren te zien zijn.

Vlamboom kopen?

Wilt u een mooie vlamboom kopen? Kijk dan eens op www.tuinplantenwinkel.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten